Tekemistä Lapissa – vinkkejä ja suosituksia

Enpä ajatellut kirjoittavani tällaista kirjoitusta. Miksi? Koska koen, ettei Lapissa välttämättä tarvitse tehdä mitään. Aktiviteettiähkyä on ilmassa usein, kun keskustelee tunturiin lomalle tulleiden kanssa ja jostain syystä ulospäin näyttää siltä, että Lapissa ei muuta tehdäkään kuin ravata tunturissa ja olla fyysisesti ylikunnossa kaikesta aktiviteetista, jota tehdään ihan joka päivä.

Kuva on hyvin vääristynyt. Haluan kuitenkin jakaa omia kokemuksiani ja kertoa upeista palveluista ja pienistä paikallisista yrityksistä ja niiden takana vaikuttavista upeista ihmisistä, jotka ansaitsevat tulla nähdyksi ja kuulluksi. Koska useimmat Lappiin lomalle tulevat haluavat kokea ja tehdä asioita ja joskus niiden etsiminen valtavasta googlemerestä on vaikeaa ja turhauttavaa, tässä voi olla yksi lähtökohta.

Ja koska tämä pitää nykyaikana aina tehdä hyvin selväksi: tämä kirjoitus on täysin oma mielipiteeni ja perustuu vain siihen. Kukaan ei maksa tästä mitään enkä ole saanut vastineeksi tästä mitään. Yritykset ja ihmiset, joita mainitsen suurimman osan tunnen henkilökohtaisesti ja tiedän heidän olevan uskomattoman ammattitaitoisia, lämminhenkisiä ja ihania ihmisiä. Kaikki ovat perhe- ja pienyrityksiä, jotka tekevät työtään koko sydämellään ja siksi haluan suositella heitä muillekin.

Joten. Mitä tehdä Lapissa? Tässä suositukseni pienyrityksistä paikkakunnittain.

Mitä tehdä Lapissa? – Itä-Lappi, Pyhä, Savukoski, Pelkosenniemi

Kuva: Outdoor Artisans
Outdoor Artisans – Monipuolista retkiopastusta, retki- ja luontokoulutusta ja välinevuokrausta Pyhällä

Outdoor Artisans tarjoaa opastettuja retkiä, melonta- ja vesilläliikkumiskoulutusta, retkeilyvälinevuokrausta ja muuta ympäri vuoden aktiviteettia Pyhällä. Antti ja Venla ovat superammattilaisia ja taitavat eräopastus-, kalastusopastus-, huskyajelu- ja ensiaputaidot.

Outdoor Artisans järjestää nyt helmikuussa kaksi lumisurffileiriä Pyhällä. Lumisurffaus on suhteellisen uusi laji, mutta valloittamassa suomalaisten sydämiä ja hurjan hauskaa. Minäkin olen käynyt surffaamassa, siitä voit lukea täältä. Kesällä Outdoor Artisansin matkassa pääsee melomaan, suppaamaan tai kalastamaan. Outdoor Artisans myös vuokraa välineitä, kuten suppilautoja ja kajakkeja ja retkeily- ja vaellusvarusteita. Nappaa Outdoor Artisansilta välineet ja naui Pyhä-Luoston kansallispuiston tarjoamista elämyksistä.

Kairankutsu – Aidon paikallista opastusta ja luontotuntemusta Pyhällä

Kairankutsu on aidosti paikallisen oppaan ja perhepiirinsä pitämä pieni yritys, joka tarjoaa ympärivuotisia opastuspalveluita Pyhällä. Talvella Kairankutsun kanssa pääsee muun muassa lumikenkäilemään tai liukulumikenkäilemään, hiihtämään, etsimään revontulia tai poro-/huskyajelulle. Retkille voi ilmottautua ryhmässä tai yksin. Kairankutsun Eero tietää ja tuntee Pyhän kuin omat takataskunsa ja osaa kertoa lumoavan mukaansatempaavia tarinoita Itä-Lapin luonnosta ja historiasta.

Polku Nature Tours – Monipuolista opastusta ja retkitaitokoulutusta kaikkina vuodenaikoina, Pyhä, Lappi ja muu Suomi

Sydämellistä ja hurjan ammattitaitoista opastusta erätaitoihin, selviytymistaitoihin, luonnon tarkkailuun tai vaelluksille. Polku Nature Tours tarjoaa mielenkiintoisia koulutuksia muun muassa talviselviytymisestä, luonnon varassa selviytymisestä, perinnekäsitöistä tai luontohyvinvoinnista. Polku Nature Tours tarjoaa palveluita ympäri Suomea ja Lappia.

Tulppion Majat – Majoitusta ja hurmaava ravintola Itä-Lapin erämaassa Savukoskella

Tulppion Majat tarjoaa oivan levähtämispaikan Itä-Lapin kulkijalle, kalastajalle tai eräilijälle. Savukosken kunnassa, lähes keskellä erämaata sijaitseva hurmaava ja aina ystävällistä palvelua tarjoavalla Tulppion Majoilla on majoitus- ja ravintolapalvelua sekä saunomis- ja leirintäaluemahdollisuudet. Urho Kekkosen kansallispuisto ja retkeilyreitit ohittavat Tulppion majat oivasti, joten sinne suuntaava retkeilijä voi hyvin levähtää ja tankata Tulppion Majoilla.

Olen käynyt Tulppiossa useasti, viimeksi viime kesänä pakureissullani vaeltaessani Nuorttin kanjonissa. Reissusta voit lukea lisää täältä.

Mitä tehdä Lapissa? – Ylläs, Pallas ja Muonio

PALO Adventures – Vapaalaskuleirejä Ylläksellä ja bikepacking-viikonlopputapahtumia ympäri Suomen

Henna, PALO Adventuresin perustaja, urheilun moniammattilainen ja ihanan sydämellinen tyyppi (rakentanut myös oman pakunsa!) järjestää nyt talvella naisille suunnattuja vapaalaskuleirejä ja -opastuksia. PALO Adventures johdattaa Ylläksen parhaille vapaalaskupaikoille ja puutereille ja opastaa lajin saloihin. Kesäisin PALO Adventures järjestää ympäri Suomen pyöräretkeilyreissuja, bikepackingia.

Pihka Outdoors – Omatoimiretkille välinevuokrausta, retki- ja erätaitokoulutusta ja yksilöllistä opastusta Ylläksellä

Pihka Outdoors keskittyy pieniin, yksilöllisiin ryhmäopastuksiin. Pihka Outdoorsin Joona ja Minna tarjoavat myös välineiden vuokrausta (mm. ahkiot, sukset, retkeilytarvikkeet). Mahdollisuus vuokrata välineitä tai tilata kuljetuksia omatoimiretkeilyyn. Pihka Outdoors tarjoaa muun muassa paljon kysyttyjä talvivaelluksia, hiihtovaelluksia ja Hetta-Pallas -talvivaelluksia.

Minttu ja Joona tarjoavat myös hurjan mielenkiintoisilta kuulostavia retkeily- ja erätaitokoulutuksia Pihka Outdoors Akatemian kautta.

Villa Rauha – Tunnelmallista majoitusta ja aktiviteettejä Muoniossa, Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vieressä

Villa Rauha tarjoaa pienryhmille ainutlaatuisia aktiviteetteja ja majoitusta Muoniossa. Villa Rauhan kautta pääsee esimerkiksi lyhyemmillekin opastetuille retkille Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Villa Rauhan erikoisuutena retkillä voi ottaa nokoset riippumatossa. Kokeiluhaluisimmat voivat lähteä yönyliretkille nukkumaan riippumatossa – myös talvella. Villa Rauhan kautta pääsee majoittumaan tunnelmallisessa mökissä aivan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läheisyydessä.

Husky Ranch Lapland – Huskyajeluita ja seikkaluita pienen perheyrityksen tarjoamana lähellä Yllästä ja Leviä

Husku Ranch Laplandin kanssa tuntuu kuin kuuluisi perheeseen. Ystävällisyys, lämminhenkisyys ja ammattitaito huokuvat heti pihaan tultaessa. Koirista pidetään huolta kuin omista lapsista konsanaan, husky-alalla ei ilmeisesti aina ole näin – valitettavasti. Husky Ranch Lapland on erikoistunut pidempiin huskyajeluihin ja tarjoaa koira-ajeluita puolen päivän safarista pitkään yhdeksän päivää kestävään tundraseikkailuun. Kokemuksesta voin sanoa, että lyhyistä 30min ajeluista tulee vain pahalle mielelle, niin hauskaa se on. Husky Ranch Laplandille pääsee myös vierailemaan koiratarhassa ja esimerkiksi katsomaan huskypentuja, jos sellaisia on lähiaikoina syntynyt.

Pallaksen Pöllöt – paikallisopastusta ja koulutusta tunturiretkille, vapaalaskuun ja hiihtoon

Pallaksen Pöllöjen vapaalaskuopastusta olen suositellut ennenkin. He tuntevat Pallaksen tunturit luultavasti paremmin kuin kukaan muu ja johdattavat parhaille lumille turvallisesti. Samalla oppia saa hiihto- tai laskutekniikasta ja kysellä voi paikallisia tarinoita. Pallaksen Pöllöt tarjoaa myös ruskaretkiopastusta syksyisin. Tunturiin pääsee patikoimaan opastetusti parin tunnin lyhyelle tunturikierrokselle tai monen tunnin vaellukselle.

Pallaksen Pöllöiltä saa myös ajantasaisen ja ammatti-ihmisten tekemän lumiraportin ja lumivyöryvaaratilanteen.

Mitä tehdä Lapissa? – Pohjois-Lappi, Kilpisjärvi, Inari ja Utsjoki

Wild Trail Waters – kalastus- ja metsästysopastusta Kilpisjärvellä, Norjassa ja erämaassa.

Villellä on todelliset erämaaoppaan taidot ja hurjan hyvät jutut. Wil Trail Watersin kanssa pääsee Käsivarren parhaille kalapaikoille, kesällä ja talvella tai pyytämään sorsia ja riekkoja erämaan villiin luontoon.

Villen palveluihin luotti myös Peltsi ohjelmassaan Peltsin toinen luonto.

Inari Onnela – ainutlaatuinen erämaamökki Inarijärven rannalla, rauhaa ja yksilöllistä eräopastusta ja palvelua

Petrin autenttinen hirsitorppa Vätsärin erämaan kyljessä tarjoaa upeita ja ainutlaatuisia kokemuksia Lapin luonnosta. Ruoka saadaan lähijärvistä tai metsistä ja valmistetaan tunteella. Joka vuodenajalle omat, räätälöidyt palvelut. Torpan rauhaan pääsee Nellimistä talvisin moottorikelkalla ja kesäisin veneellä. Kummatkin kuljetukset hoidetaan Inari Onnelan puolesta.

Lapland Guiding – opastettuja vapaalaskuretkiä Kilpisjärvellä

Lapland Guidingin kanssa pääsee opastetuille ja turvallisille vapaalaskupaikoille Kilpisjärvellä ja eräkuljetuksilla myös kauempana erämaassa. Koska Kilpisjärvellä on vaikea liikkua talvisin kylältä kauemmaksi haastavan kelin takia muuten kuin kelkalla, tällaiset opastetut vapaalaskuretket ovat todella tarpeellisia, jos haluaa päästä hyville laskumaastoille. Retkiin kuuluu usein kuljetus moottorikelkalla kauemmaksikin Kilpisjärven erämaan suurtuntureille, mutta retket voi myös räätälöidä ryhmän tarpeen mukaan.

Lapland Guiding kautta pääsee myös opastetuilla maastopyörä- ja fatbikeretkille Käsivarren ainutlaatuisille poluille. Hurjimmat voivat kokeilla enduro- tai alamäkipyöräilyä Norjan jyrkillä vuorenrinteillä.

Lapland Guiding on rakentamassa uutta, paljolti kaivattua hotellia Kilpisjärvelle. Lisämajoitusta on saatavilla juhannuksesta 2022 lähtien, mutta varauksia pääsee jo pian tekemään kesäkaudelle.


Toivottavasti näistä löytyy mukavaa tekemistä tai ainakin vinkkejä hyvistä pienyrityksistä, jotka pitävät huolta Lapin luonnosta kuin omasta kodistaan ja tekevät työtään koko sydämellään. Yrityksiä on muitakin enkä missään nimessä sano, että listani ulkopuolelle jäävät olisivat yhtään huonompia kuin listalle päässeet. Nämä ovat oman kokemukseni ja tuntemieni ihmisten perusteella niitä, joista haluan kertoa.

Sinun kokemus ja valinta on täysin sinun päätettävissäsi.

Ihanan talvisia päiviä ❄️

♥ Sanna

(Koko postauksen ensimmäinen kuva: Outdoor Artisans)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: