Kirjoitukseni Luode-luontolehteen

Luode on jotakin ihan muuta kuin lehti.

Lehti on vaivainen sanapahanen verrattuna siihen, mitä Luode on. Sanoisin, että Luode on visuaalinen ja sanallinen kokemus luonnosta, jonka juuret on Kilpisjärven kylmässä kylässä yhden naisen harteilla. Ihailtavaa. Kirjoittajat ovat usein maan parhaimpia luontoartikkeleiden ja luontokuvien loihtijoita. On suuri kunnia olla tuossa samassa joukossa.

Kirjoitin artikkelin hiljaisuudesta. Yksi suurimmista syistä, miksi alunperin muutin pohjoiseen ja asun täällä edelleen, on valtava kaipuuni hiljaisuuteen. Sitä täältä löytyy yllin kyllin ja rakastan sitä joka päivä yhä enemmän ja enemmän.

Valokuvat artikkelissani on talvisia kuviani ympäri Suomen Lappia. Pallastuntureiden sydämestä Kilpisjärven yläilmoihin. Jokaisella kuvanottohetkellä on ollut viiltävän kylmän lisäksi äärimmäisen hiljaista. Asia, joka on luovalle työlleni elinehto.

Kirjoituksessani kerron, mitä hiljaisuus merkitsee minulle ja pohdin, mihin sen arvostus nykymaailmassamme on menossa. Mietin myös, mitä hiljaisuus varsinaisesti tarkoittaa. Kenties se ei olekaan täyttä äänettömyyttä.

Luode-lehtiä voi ostaa lähes kaikista ruokakaupoista olettaen kautta maan. Olettaen, siksi, että jos niitä myydään meidän piskuisessa lähikaupassa, oletan, että niiden myynti kattaa suurimman osan Suomen muitakin kauppoja.

Jos näin ei ole, lehden pääsee tilaamaan myös nettikaupan kautta täältä. Kerrottakoon, että hintaa ei kannata säikähtää, Luode on joka ropon arvoinen. Ennemmin taiteellinen ja viimeisen päälle hiottu luontokirja kuin nopeasti kertakäyttöpaperille kyhätty lehtinen. Omat Luode-lehteni on nätissä rivissä kirjahyllyssä muiden kirjojen kanssa. Siitä nappaan yhden sopivan hetken tullen, nautiskelen artikkelin tai kaksi ja laitan takaisin. Tätä lehteä ei yhdeltä istumalta hotkita, se nautitaan hitaasti. Ehkä myös hiljaisuudessa, kukin sen itse päättäköön.

Tahdon taas mainita, ettei tämä ole maksettu tai edes pyydetty mainos. Ei ehkä mainos alkuunkaan. Haluan kertoa ainutlaatuisen kauniista pohjois-suomalaisesta luontolehdestä ja hieman juhlistaa oman työni pääsemistä näinkin hienoon julkaisuun.

Muita kirjoittajia ja kuvaajia Luoteessa on muun muassa lehden perustaja, kilpisjärveläinen moniosaaja Marika Varpenius, luontokuvauksen superammattilainen Eeva Mäkinen, yksi luontokirjoituksen idoleistani Kimmo Ohtonen, muoniolainen valokuvaaja-kirjoittaja Terhi Tuovinen ja supersuosittu retki- ja ruokabloggaaja Saara Atula puolisoineen.

Huh, missä seurassa sitä saakaan olla.

Tähän juttuun ottamieni valokuvien jälkeen taidan viettää loppupäivän tässä takan ääressä. Ulkona vihmoo sydäntalven armoton vinkka, joka viiltää hangenkin reunat teräviksi kuin veitset. Viime yönä pakkasta on ollut huikeat -38C ja sisälläkin usean päivän lämmityksen huipennus on hurjat viisitoista astetta. Talvi käy kylmimmillään ja kovimmillaan juuri nyt.

Lisää kahvia ja hyvää luettavaa loppuviikolle, siis.

♥ Sanna


Jätä kommentti

Create a website or blog at WordPress.com