Kirja Suomen halki vaelluksesta ja suuresta rakkaudesta luontoon

On olemassa ihmisiä, joista huokuu sanoinkuvaamatonta sisäistä valoa, lempeyttä ja elämänylittävää viisautta. Onni oli sellainen ihminen.

Tämä kirja kertoo Onnista, hänen huikeasta, lähes neljän kuukauden mittaisesta yksinvaelluksestaan Suomen halki aina eteläisemmästä kärjestä Jäämerelle asti. Tämä kirja kertoo myös suuresta elämänviisaudesta, luonnonrakkaudesta ja uskosta ihmisten lempeyteen ja yhteisölliseen onneen.

Onni ei ole enää täällä kirjoittamassa tätä kirjaa, joten me kirjoitimme sen hänen puolestaan. Onnin matka päättyi, kun hän menehtyi metsästäjän hallitsemattomaan laukaukseen Urho Kekkosen kansallispuistossa kesken maastopyöräretken lokakuussa 2020. Tapaus, joka pysäytti läheisten lisäksi suuren joukon retkeily- ja luontoihmisiä.


Pitkistä vaellusreiteistä ja vaelluksista Suomessa on vielä kovin vähän tietoa. Tämä kirja kertoo viimeistä yksityiskohtaa myöten koko Suomen halkivaelluksen reitit, kilometrit, pakkauslistan, ruoan kulutuksen, välipäivien määrän ja tietenkin yksinäisen vaeltajan fiiliksiä ja ajatuksia sekä paljon havaintoja maamme luonnosta ja sen ihmisistä. Kirja tarjoaa tietoa ja tarinaa niin vaeltajille ja retkeilijöille kuin muillekin luonnonystäville ja Suomen eri kolkista kiinnostuneille.

Kirja on koostettu Onnin päiväkirjamerkinnöistä ja blogiteksteistä, joita hän kirjoitti pitkän vaelluksensa aikana sekä meidän ystävien ja läheisten kirjoituksista. Kirjan isoimman työn teki kirjan toimittanut Anu Nylund, sinulle siitä suuri kiitos ja valtava kunnioitus ❤

Tapasin Onnin, kun hän oli pitkän vaelluksensa loppumetreillä, keskellä Kilpisjärven erämaata kävelemässä tienpiennarta pitkin valtava rinkka selässään keskellä lokakuista lumituiskuista iltaa. Ajoin ohi ja pysähdyin kysymään, tarvitseeko hän apua tai kyytiä. Siitä lähtien ystävystyimme ja ehdimme vaellella yhdessä Lapin luonnossa useaan otteeseen.

Kirjoitin kirjaan viimeiseksi jääneestä yhteisestä retkestämme Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa lokakuussa 2020. Yhden yön suhteellisen päätön vaellusretki hiljaisessa, ruskan värittämässä kansallispuistossa, jonka illan kruunasi koko taivaankannen vihreäksi maalanneet revontulet. Kirjassa on myös useita minun ottamia valokuvia, kuten kirjan kansikuva.

Siltä ja monilta muilta reissuilta on jäänyt vain hyviä, lämpimiä ja luonnonrakkaita hetkiä oman elämäni retkikirjaan muistoksi.

Juttelin Onnin kanssa useasti kirjan kirjoittamisesta. Hän puhui siitä moneen otteeseen ja muistan hänen kertoneen, että aikoo seuraavaksi panostaa kirjoittamiseen. Luovuus ja luonto oli Onnille elämäntapa.

Tänään kävellessä kelasin myös kirjaa. Miten siinä olisi koko tarina. Kertoisin, miksi lähdin, aika ennen reissua ja sen jälkeen. Ihmisiltä heidän omia tarinoitaan. Pitää alkaa jutella enemmän.”

Onnin muistiinpanot

Kirja totetuttaa reittikuvauksen lisäksi juuri yllämainitun. Se kertoo koko tarinan, matkan varrella tavattujen ihmisten kohtaamisista luontohavaintoihin ja Suomen luonnon tilan tarkasteluun.

Kirjan tuotto ohjataan Luonnonperintösäätiölle ikimetsien suojeluun. Minun ohella myös muille kirjoittajille kuuluva tuotto ohjautuu ikimetsien suojeluun.

Onnin läheisten toiveesta kirjan omaisille kuuluva tuotto ohjataan Luonnonperintösäätiölle ikimetsien suojeluun.

Kirja löytyy monesta kirja- ja nettikaupasta ja on saatavilla myös e-kirjana. Voit tilata kirjan siis joululahjaksi vaikka jouluaattoaamuna. Ja muistaa mainita, että samalla sen saaja osallistuu osaltaan ikimetsien suojeluun.

Tässä muutama linkki kirjakauppoihin, joissa kirjaa myydään. Näistä voit valita mieleisesi:

Jotta asia ei jää epäselväksi, en ole yhteydessä mihinkään ylläoleviin yrityksiin eikä tästä vaihdu etuja puolin tai toisin kenellekään. Kirjan tuotot ohjataan Luonnonperintösäätiölle ikimetsien suojeluun, niin minulle kuin monelle muullekin kirjoittajalle kuuluvat tuotot.

Kerron kirjasta, koska sen tarina on valtava rakkaudenosoitus suomalaiselle luonnolle, hieno henkilötarina upeasta ihmisestä ja koskettava yhteistyöprojekti Onnin omaisten ja läheisten kesken.


Onni, tämä kirja on sinusta ja sinulle. Sait vihdoin toteutettua unelmasi. Me vain hieman jatkoimme siitä, mihin sinä jäit. Toivon sinulle suurten seikkailujen jatkumista siellä jossakin toisella puolen ❤

♥ Sanna


3 vastausta artikkeliin “Kirja Suomen halki vaelluksesta ja suuresta rakkaudesta luontoon”

  1. What a beautiful tribute to your dear friend. His spirit will continue to inspire others and cause ripples of positive change for years and years because of the love of his friends and family. ❤️

    Tykkää

Jätä kommentti

Create a website or blog at WordPress.com