Jää, joka ei vielä kanna

Pakkaset on olleet kovat viiime viikkoina. Viikon verran oltiin lähes joka päivä yli kahdenkymmenen pakkasen puolella. Se on vetänyt mökin seinät kauniiseen huurteeseen. Jos ulkona on hetken hiljaa, voi kuulla, kun metsässä puut paukkuvat pakkasessa.

Joki on ollut jäässä kokonaan jo pitkän aikaa. Ajottain käyn sitä kokeilemassa, josko se avaisi jo talven uuden kulkuväylän, josko pääsisin jo hiihtäen sitä pitkin kulkemaan. Veden virtaus ei omassa rannassani ole kovinkaan voimakas, mutta vieressä jänkältä jokeen valuva sula virta heikentää sen kantavuutta kuitenkin ja väylän jäätymistä saa odotella.

Pienimpiä olentoja, kettuja, jäniksiä ja supikoiria jää jo kantaa. Ne kipittävät siitä usein öisin ja niiden vauhdikkaan menon paljastaa vain uuteen lumeen jääneet jäljet. Jää kantaa myös Papua. Sekin voi huoletta tipsutella jäätä pitkin pitkällekin ilman pelkoa sen läpi solahtamisesta.

Isompien olentojen on syytä astua jäillä vielä varovasti. Jalkojen alla rasahtelee ja ajottain saapas holahtaa läpi jäänpinnan ja painuu tummaan veteen. Rantoja pitkin kulkiessa saa tuskin nilkkoja kasteltua, vaikka jään läpi menisikin, mutta varsinaisen mukavaksi se ei siellä kulkemista kyllä tee.

Jään vahvistumista on vielä odoteltava. Viime viikolla joku rohkea poro oli yrittänyt ylittää jokea jäätä pitkin, uponnut jäihin ja kuollut joen kylmään veteen. Huomasin surullisen näyn yksi päivä, kun ryhmä korppeja oli kerääntynyt kiertämään jään reunalla retkottavaa raukkaa. Myöhemmin korppikatraan kävi häätämässä kettu, joka veti hämmästyttävällä voimalla ruhon parempaan talteen metsän suojiin. Mikään ei mene hukkaan pohjoisen armottomassa luonnossa. Toisen epäonni jatkaa toisen elämää taas muutaman päivän verran.

Istuskelimme Papun kanssa yksi aamu kaamoksen kynnyksen harmaassa valossa jäällä siinä kohtaa, missä se jo kestää meitä kahta. Varsinaisen kaunis aamu ei ollut, tavallisen ja turvallisen harmaa. Sen väreihin sekoittuu aavistus talven sineä. Vastarannan puut paukkuvat, jää nitisee sen alla virtaavan veden voimasta, lumi ratisee tassujen tai talvisaappaiden alla. Elo jatkuu.

Kauniin kuulaita pakkaspäiviä ❄️

♥ Halauksin Sanna


6 vastausta artikkeliin “Jää, joka ei vielä kanna”

 1. Hei!
  Löysin YouTuben kautta blogisi, joka tuli rullattua läpi ja itselleni mielenkiintoisimmat postaukset katseltua. Ois hirmu mukava saada semmonen ”vinkkejä viikolle” -tyyppinen postaus niille jotka on aikeissa muuttaa Lappiin. Itselläni olisi aikeet siirtyä Inarin korkeudelle, jos saan työt muutettua 99% etätyöksi. Suurin huolenaihe on tietysti riittävä internet-yhteys, kun haluaisin muuttaa syrjemmäs asutuskeskuksista, mutta se on sen hetkisestä tarjonnasta sitten kiinni, eikä siihen kauheasti pysty vaikuttamaan.

  Tykkää

  • Asun Oloksella ja meidän työkoneissa ei ole sim-kortteja lainkaan, vaan netti jaetaan työpuhelimesta. Missä vain puhelimen netti toimii, voit tehdä etätöitä. Ei muuta kuin testaamaan!
   Työpäivän jälkeen luontoon, milloin mihinkin, auto seisontavakuutuksessa, kun kauppaan on vain 6 km ja kyllä elämänlaatu on luksusta.

   Tykkää

   • Hei, joo toki näin ja mobiilinetin varaa vähän koko operaatiota joutuu suunnittelemaankin, viime kesän kokemuksesta parhaat edellytykset tietty asutuskeskusten lähettyvillä, muuten se on kyllä tosiaan huolella testattava jos syrjemmässä asuu. Ja todellakin tuo luonnon läheisyys se suurin plussa ja syy mahdolliselle muutolle. Ei tarvitse kuukausia suunnitella reissuja kun voi ex-temporee lähteä viikonlopuksi tai illaksi erämaahan tai kalaan käytännössä millo vain, jos siltä tuntuu. Ja se rauhallisuus, oi että…

    Tykkää

  • Heippa, Ilmari. Hienoa, että löysit tiesi tänne, tervetuloa ☺️ Kiitos vinkistä, tuohan on mahtava idea! Voisinkin alkaa heti koostamaan vinkkejä. Vastavinkkinä, kannattaa lukea myös Jonna Saaren blogia, https://saariavaruudessa.com. Jonna on kirjoittanut montakin kirjoitusta Lappiin muuttamisesta ja täällä asumisesta ☺️ 💛: Sanna

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: